Biologisch-dynamische bloemenpluktuin open van juli tot oktober 

Terugblikkend op het jaar 2020 was het een pittig seizoen; zeer uitzonderlijke weersinvloeden van zomerstormen tot heftige windveranderingen ( voelbaar als een fohn over het veld), de extreme verhoging van de trillingsfrquentie van de Aarde en de chaos in de wereld om ons heen. Ondanks dat hebben de bloemen zich heel goed staande gehouden en is het veld goed bezocht, zelfs door de Konningenpage en zijn er prachtige voedende gesprekken ontstaan temidden van de bloemen en dat is zo enorm waardevol. Laten we hopen op een net zo liefdevol en voedend 2021.

De bloementuin komt ook in 2021 weer tussen de andere gewassen te liggen op de BD-tuinderij de Kromme Lepel, Laageind 20 Bergen op Zoom, vlakbij Lepelstraat. Dit jaar zal de pluktuin niet aan het zandpad liggen maar achter de beukenhaag tegenover het huis en de schuur. Helemaal achterin het meest rustige perceel van de tuinderij. Wat een heerlijk vooruitzicht!

De pluktuin is vanaf juli t/m oktober open van di t/m vrijdagmiddag van 13.00 – 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 – 16.00 uur. Met borden is de locatie aangegeven en in de pluktuin zelf staat de werkwijze op het krijtbord uitgelegd. Ik ben zelf niet altijd aanwezig maar ook zonder mij is het heerlijk vertoeven tussen de bloemen, de vlinders, de bijen en de vogels. Wil je graag komen wanneer ik er ben of schikken de openingstijden je helemaal niet geef me dan even een berichtje zodat we iets met elkaar af kunnen spreken.  De bloementuin zal ook dit jaar weer minimaal 35 verschillende soorten bloemen bevatten die verspreidt over 2 a 3 zaaiingen geplant zijn. Dat maakt  dat er gedurende het hele seizoen voldoende diversiteit zal zijn om een mooi boeket samen te stellen. De kleuren, geuren en vormen zullen het tot een mooi geheel maken.

Werkwijze;Alle benodigdheden om te plukken zoals informatie, snoeischaren en emmertjes bevinden zich rondom de tafel en het zitje onder het schaduwdoek in de pluktuin. Je kunt je emmer met water vullen uit de waterton. Je mag het blad van de bloemen gewoon in het veld achter laten, dat composteert vanzelf.  Je boeketje kun je binden met jute touw en voorzien van een heel fijn bloemenkaartje en het gepaste bedrag in de bloemenbrievenbus deponeren. Een mooie grote bos bloemen heeft een vast bedrag van € 7,50. Ik vind het fijn dat je een mooi boeket mee naar huis neemt dus pluk een ‘goede hand vol’. Mocht je de bos niet in 1 hand gebonden krijgen dan doneer je uiteraard wat meer. De bloemenbrievenbus vraagt om gepaste betaling en om de eerlijkheid van de bezoeker! Ik blijf vertrouwen houden in de eerlijkheid van de mens ondanks alle tegengeluiden die ik hoor. Mocht je geen gepast geld bij je hebben dan staat mijn bank nummer op het krijtbord zodat je het over kunt maken. Maar zie het belang ervan in dat de wereld niet alleen maar uit digitaal geld bestaat. 

Tip: neem bij warm weer een emmertje van thuis mee zodat de bloemen niet droog hoeven te vallen op de terugweg.

Hopelijk hebben jullie er net zoveel zin in als ik en mag ik jullie (weer) begroeten in de BD- bloemenpluktuin!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, houd de nieuws pagina van deze site in de gaten en/of Instagram pagina van Heel-fijn, daar zal ik jullie van de vooruitgang en met foto’s op de hoogte houden.

In samenwerking met Peet en Elza de Krom van BD Tuinderij de Kromme Lepel heeft  de bloemenpluktuin op hun bedrijf vorm mogen krijgen.

De Kromme Lepel is een biologisch-dynamische  (BD) tuinderij die volgens de Demeter certificering werkt en een sterke bedrijfsindividualiteit heeft opgebouwd. De verbinding van de tuinders met hun vruchtbare land staat daarbij centraal. Biodynamisch telen gaat nog een stap verder dan “gewoon” biologisch, wat dat precies inhoudt lees je op de website van Stichting Demeter.

Peet en Elza werken al vele jaren biologisch-dynamisch, telen veel verschillende gewassen zoals andijvie, Chinese kool, venkel, prei, sperziebonen, snijbonen en spekbonen, diverse soorten sla en kruiden, spruiten en boerenkool maar zij zijn landelijk bekend door hun aardbeien. Het blijkt een hele kunst om op een biologisch dynamische manier aardbeien te telen en die kunst beheersen zij! Hun boerderijwinkel is open op zaterdag van 9.00 – 17.00 uur dus je kunt daar groente van eigen teelt en van telers uit de regio kopen.

Dit jaar zullen ook een groepje Herboristen (kruidenvrouwtjes ;-)) hun kruiden gaan telen op de tuinderij. Ieder met hun eigen specialisme. Meer info vind je daarover op het veld en in de boerderijwinkel op zaterdag. Wat een verrijking!! Ik kijk nu al uit naar theetjes, zeepjes en zalfjes en tincturen die op aanvraag gemaakt kunnen worden. Er zullen hiervoor ook bloemen uit de bloementuin gebruikt gaan worden.

 

 

BD-tuinderij de Kromme Lepel

Laageinde 20
4614 PW Bergen op Zoom

Openingstijden in plukseizoen  2020 van juli tot oktober

dinsdag t/m vrijdag 13.00 uur- 17.00 uur
zaterdag 9.00 uur- 16.00 uur

Routebeschrijving:

Vanuit Roosendaal richting Bergen op Zoom en dan kort de A4 aanhouden richting Rotterdam. Bij afslag Tholen eraf en  Welberg aanhouden. Dan ben je er zo!

“Vaar” niet blind op je auto navigatie maar bekijk vooraf even je route. Met de komst van de A4 (afslag Tholen) is er het nodige verandert en een oude versie wijst je de verkeerde weg.

 

Rondleiding op een BD – tuinderij

 Wil je graag eens ervaren hoe een BD-tuinder werkt? Tijdens het oogstseizoen geef ik op verzoek op zaterdagmiddag een rondleiding bij BD-tuinderij de Kromme Lepel in Bergen op Zoom. Dat kan dan gecombineerd worden met het bloemenplukken in de biologisch dynamische bloemenpluktuin. Interesse? Geef even een berichtje vooraf zodat we iets af kunnen spreken.