Rondleiding op een BD – tuinderij

 Wil je graag eens ervaren hoe een BD-tuinder werkt? Loop tijdens het oogstseizoen op zaterdag met mij mee tijdens de rondleiding bij BD-tuinderij de Kromme Lepel in Bergen op Zoom.

Hopelijk kun je dan ook je eigen boeketje biologische bloemen plukken.

Biodynamische bloemenpluktuin

Het ontstaan van de pluktuin.

Mijn wens om een biologische pluktuin op te zetten is uitgekomen.
In samenwerking met Peet en Elza de Krom van BD Tuinderij de Kromme Lepel heeft dit op hun bedrijf vorm mogen krijgen.

De Kromme Lepel is een biologisch-dynamische  (BD) tuinderij die volgens de Demeter certificering werkt en een sterke bedrijfsindividualiteit heeft opgebouwd. De verbinding van de tuinders met hun vruchtbare land staat daarbij centraal. Biodynamisch telen gaat nog een stap verder dan “gewoon” biologisch, wat dat precies inhoudt lees je op de website van Stichting Demeter.

Peet en Elza werken al vele jaren biologisch-dynamisch, telen veel verschillende gewassen zoals andijvie, Chinese kool, venkel, prei, sperziebonen, snijbonen en spekbonen, diverse soorten sla en kruiden, spruiten en boerenkool maar zij zijn landelijk bekend door hun aardbeien. Het blijkt een hele kunst om op een biologisch dynamische manier aardbeien te telen en die kunst beheersen zij!

De bloementuin ligt tussen de andere gewassen op de BD-tuinderij de Kromme Lepel, Laageind 20 Bergen op Zoom, vlakbij Lepelstraat. Door de pijlen te volgen kom je bij de pluktuin uit. Daar staan met water gevulde emmertjes en snoeischaren voor je klaar. Vraag even aan Marga om uitleg over hoe te “plukken”.   Er  staat een tafel klaar om de bloemen zelf te kunnen schikken, er ligt jute touw om te binden en hele fijne bloemenkaartjes om eraan te hangen. Voor degene die het boeket in willen pakken ligt papier klaar. 

Tip: neem een emmertje met water van thuis mee zodat de bloemen niet droog hoeven te vallen op de terugweg.

Kort verslagje van 2018

Praktisch alle 30 verschillende soorten bloemen staan inmiddels prachtig te stralen, het is een ware kleurige bloemenzee. Vanwege de aanhoudende warmte staan ook de nieuwe zaaibedden al volop in bloei.  De warmte heeft gemaakt dat veel bloemen versneld tot bloei zijn gekomen. Dat geeft weer aan dat je een prachtig zaaiplan kunt hebben maar dat de natuur uiteindelijk bepaald  hoe het gaat lopen. De bloemen die uitgebloeid zijn op de eerste zaaibedden staan in de nieuwe zaaibedden alweer te stralen. . De “oudere” bloemen zijn kortwiekt en beginnen gewoon weer opnieuw bloemknoppen te vormen. Gelukkig maar anders zou het een kort pluk-seizoen worden. of we het tot oktober gaan redden blijft nog even de vraag. Het is werkelijk een bloemenweelde, een bloemenpracht en een waar walhalla voor de bijen, hommels, vlinders en alle andere vliegende insecten. Een lust voor het oog. Kijk voor de beeldvorming eens op de nieuws pagina, daar staan de nodige verslagen.

Iedere zaterdag zal er om 10.00 uur een rondleiding gegeven worden op de tuinderij en wordt er uitleg gegeven over de biologisch-dynamische manier van telen en kun je uiteraard ook terecht in de boerderijwinkel waar het hele jaar door de eigen gewassen en streekproducten aangeboden worden.

Vooruitblik 2019

Of er volgend jaar weer een bloemenpluktuin komt? Zoals hij was in ieder geval niet meer. Te groot, te divers, te vol, te vroeg gezaaid, rechtstreeks op het veld ingezaaid en noem maar op. Als hij er weer komt dan gaat het anders. Alle middagen open???, helemaal zelfpluk zodat ik niet altijd aanwezig hoef te zijn??, voorzaaien in de corridor bij Peet en Elza??, kleiner??, vrijwilligers opzoeken??…….genoeg opties om over te mijmeren. Maar uiteindelijk bepalen de overige werkzaamheden hoeveel tijd er over blijft om deze hobby uit te kunnen blijven oefenen. Mijn vinkje is in ieder geval gezet dus die kan van het “te wensen lijstje” af. Natuurlijk houd ik jullie op de hoogte, de vraag gaat lekker mee de donkere nachten in tussen Kerst en Drie Koningen en dan zullen de antwoorden wel komen.

Aan alle bezoekers en helpers; een groot dank jullie wel! Ik heb van jullie genoten en heel fijn dat jullie ook genoten hebben van al het moois de tuin heeft mogen brengen.

Liefs Marga

 

Houdt de Facebook pagina van Heel-fijn  en de nieuws pagina van deze site in de gaten, daar zal ik jullie van de vooruitgang op de hoogte houden.

 

BD-tuinderij de Kromme Lepel

Laageinde 20
4614 PW Bergen op Zoom

Vanuit Roosendaal richting Bergen op Zoom en dan kort de A4 aanhouden richting Rotterdam. Bij afslag Tholen eraf en  Welberg aanhouden. Dan ben je er zo!

 

“Vaar” niet blind op je auto navigatie maar bekijk vooraf even je route. Met de komst van de A4 (afslag Tholen) is er het nodige verandert en een oude versie wijst je de verkeerde weg.

 

 

 

 

 

Bekijk Heel-fijn op facebook