Rondleiding op een BD – tuinderij

 Wil je graag eens ervaren hoe een BD-tuinder werkt? Tijdens het oogstseizoen geef ik op verzoek op zaterdagochtend een rondleiding bij BD-tuinderij de Kromme Lepel in Bergen op Zoom. Dat kan dan gecombineerd worden met het bloemenplukken in de biologisch dynamische bloemenpluktuin. Interesse? Geef even een berichtje vooraf zodat we iets af kunnen spreken.

Biologisch-dynamische bloemenpluktuin

De bloementuin ligt tussen de andere gewassen op de BD-tuinderij de Kromme Lepel, Laageind 20 Bergen op Zoom, vlakbij Lepelstraat. Vanaf 2019 is er bij Peet en Elza ook de mogelijkheid om zelf je groente te oogsten in de groentenpluktuin, die zich naast de bloemenpluktuin bevind. Dat maakt het extra leuk om ernaar toe te komen. De percelen bevinden zich naast de onverharde oprijlaan en worden met pijlen aangegeven. 

Werkwijze; 

Alle benodigdheden om te plukken zoals informatie, snoeischaren en emmertjes bevinden zich rondom de tafel onder de overkapping op het erf. Je kunt daar je emmer vullen met water uit de waterton en bij terugkomst kun je daar je snoeischaar weer terug leggen, je boeketje binden met jute touw  en voorzien van een heel fijn bloemenkaartje en  het bedrag in de bloemenbrievenbus deponeren. Een mooie grote bos bloemen heeft een vast bedrag van € 7,50. Mocht het boeket nog groter dan groot  zijn (meetmal aanwezig) dan vraagt dat vanzelfsprekend om het dubbele bedrag.  De bloemenbrievenbus vraagt om gepaste betaling en om de eerlijkheid van de bezoeker! Ik blijf vertrouwen houden in de eerlijkheid van de mens ondanks alle tegengeluiden die ik hoor.

Tip: neem bij warm weer een emmertje van thuis mee zodat de bloemen niet droog hoeven te vallen op de terugweg.

De zaden  zijn dit voorjaar uitgezocht en besteld, zaaiplan gemaakt, de 2-jarige zijn verplant en alle bloemen zijn zaadje voor zaadje voorgezaaid en inmiddels uitgeplant in de volle grond.  Het voorzaaien heb ik als een luxe ervaren, gewoon aan tafel op het gemak zaadje voor zaadje in de stekplaten gevuld met potgrond laten vallen. Natuurlijk is het wel een dag werk en vraagt het om een goede documentatie maar het geeft me veel overzicht en een heel fijn gevoel om overzicht op het veld te hebben.

Het onkruid vraagt uiteraard nog wel veel tijd en aandacht maar het lukt om het bij te houden. Hopelijk zijn er dit jaar ook weer vrijwilligers die gedijen tussen de opkomende bloemen en regelmatig een ochtend of middag mee willen helpen zodat de pluktuin er mooi en begaanbaar uit blijft zien. 

Het feit dat er een combinatie is met de bloemenpluktuin en de groentenpluktuin  van Peet en Elza  en de voorzieningen erop aangepast worden dat er echt zelf geplukt kan worden maakt dat de pluktuin van di t/m vrijdagmiddag open zal zijn en zaterdag 9.00 – 15.00 uur . Er zal altijd iemand van ons aanwezig zijn die je wegwijs maakt. Wil je graag komen wanneer ik er wél ben, geef me dan even een berichtje zodat we elkaar niet mislopen. 

Hopelijk hebben jullie er net zoveel zin in als ik en mag ik jullie (weer) begroeten in de BD- bloemenpluktuin!

De openstelling van de bloemenpluktuin zal waarschijnlijk  eind juni/ begin juli worden.

Houdt de Facebook pagina van Heel-fijn  en de nieuws pagina van deze site in de gaten, daar zal ik jullie van de vooruitgang op de hoogte houden.

In samenwerking met Peet en Elza de Krom van BD Tuinderij de Kromme Lepel heeft  de bloemenpluktuin op hun bedrijf vorm mogen krijgen.

De Kromme Lepel is een biologisch-dynamische  (BD) tuinderij die volgens de Demeter certificering werkt en een sterke bedrijfsindividualiteit heeft opgebouwd. De verbinding van de tuinders met hun vruchtbare land staat daarbij centraal. Biodynamisch telen gaat nog een stap verder dan “gewoon” biologisch, wat dat precies inhoudt lees je op de website van Stichting Demeter.

Peet en Elza werken al vele jaren biologisch-dynamisch, telen veel verschillende gewassen zoals andijvie, Chinese kool, venkel, prei, sperziebonen, snijbonen en spekbonen, diverse soorten sla en kruiden, spruiten en boerenkool maar zij zijn landelijk bekend door hun aardbeien. Het blijkt een hele kunst om op een biologisch dynamische manier aardbeien te telen en die kunst beheersen zij!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BD-tuinderij de Kromme Lepel

Laageinde 20
4614 PW Bergen op Zoom

Openingstijden in plukseizoen  2019 van juli tot oktober

dinsdag t/m vrijdag 13.00 uur- 17.00 uur
zaterdag 9.00 uur- 15.00 uur

Routebeschrijving:

Vanuit Roosendaal richting Bergen op Zoom en dan kort de A4 aanhouden richting Rotterdam. Bij afslag Tholen eraf en  Welberg aanhouden. Dan ben je er zo!

“Vaar” niet blind op je auto navigatie maar bekijk vooraf even je route. Met de komst van de A4 (afslag Tholen) is er het nodige verandert en een oude versie wijst je de verkeerde weg.

 

Bekijk Heel-fijn op facebook