De “onkruiddruk”  heeft ook mij en de bloembedden te pakken. Daar waar ik 2 weken geleden nog reikhalzend uitkeek naar de eerste ontkiemde bloemenzaden zie ik nu alleen maar rijen vol met onkruid. Tussen de bedden door hebben we gerolschoffeld. Dat is een soort “met de hand duw maaiertje/ schoffeltje” wat het onkruid los rolt. Niet met kracht toe te passen maar met ritme anders is het vreselijk vermoeiend. Daarmee houdt je overzicht over de ingezaaide zaairijen en werk je in vrij korte tijd veel onkruid weg. De rest van het onkruid tussen de bloemen moet er met de hand uitgetrokken worden. Eerst ontcijferen hoe de plantjes eruit zien en dan aan de slag. Knopkruid, Melde en Brandnetel hebben het blijkbaar érg naar hun zin in de bedden. Regelmatig water erop en veel zon doet hen goed……Gelukkig worden ook de gewenste plantjes steeds zichtbaarder hoewel enkelen nog op zich laten wachten. Er valt nog veel te ontdekken over de kiemtijd, de diepte van inzaaien en het regelmatig zaaien maar aldoende leert men.

Het inzaaien van de nieuwe bedden is met een week uitgesteld om de huidige plantjes een voorsprong te geven op de nieuwe bedden. Ze zijn nu nog zo klein dat een week wachten prima is en volgende week zijn er volgens de Biologisch Dynamische zaaikalender nog 3 bloemen zaaidagen. Bovendien geeft dat me tijd om zoveel mogelijk onkruid uit de huidige bedden te halen.

Ik heb ongeveer anderhalf tot 2 uur nodig om 1 bloembed van 20 m2 in de rijen onkruidvrij te maken. Beetje afhankelijk hoe snel ik de bloemenplantjes herken en hoe groot ze zijn. Met 35 bedden waarvan er nu 5 helemaal onkruidvrij zijn heb ik nog wat uurtjes op mijn knieën te gaan. Naast de uren in de praktijk en bij Peet en Elza in de tuinderij zijn de dagen zachtjes gezegd, goed gevuld. Op het moment dat je je af vraagt hoe je dat allemaal voor elkaar moet gaan krijgen komt hulp uit de hemel gevallen. Morgen komen er 2 stagiaires meehelpen en vriendinnen die spontaan aan hebben geboden te komen helpen hebben een dag ingepland. Met een partner die de nodige “rolschoffel klussen” op zich neemt, Peet en Elza die hun kennis delen en meedenken over praktische zaken en zorgen dat de planten op tijd beregend worden, voel ik me zo enorm gesteund!

Weet je hoe heerlijk het is, ondanks het lichamelijke zware werk, om buiten bezig te zijn tussen de zingende vogels en je gedachten de vrije loop te laten. Ik heb regelmatig het gevoel dat tijd en ruimte wegvallen, heel bijzonder!

Hoop volgende keer alleen maar “schone bedden” op de foto te kunnen zetten. Op naar een prachtige biologische bloemenpluktuin!

Fijn Pinksterweekend!

Marga