Schaduwwerk

Schaduwwerk is een term van de huidige tijd en valt in mijn beleving onder de ont-wikkeling van het bewustzijn. Feit is dat het ineens overal klinkt en dat is niet zomaar! De invloed van de Schuman resonantie die de laatste jaren sterk verhoogd  is, is merkbaar voor velen, de uitingsvormen per individu zijn echter wezenlijk anders. De verhoging van die frequentie maakt dat oude belasting die jij in jouw lichaam bij je draagt, van jezelf, uit vorige levens of uit familielijnen zich als het ware aan je opdringen op een manier die nauwelijks te negeren is. Lukt het je wel om dat weg te duwen dan zal het zich uiten in verergering van ongenoegen, boosheid, onrust, depressie en uiteindelijk in lichamelijke onbalans met ziekten als gevolg.

Het is een zeker een uitdaging maar het mag gezien worden als een uitnodiging om naar de onbelichte stukken van jezelf te kijken. Je hoeft niet te zoeken hoor, jouw omgeving laat je gewoon zien waar die stukken zitten. Die omgeving mag je dan ook zien als de medespelers in jouw ’toneelstuk’. Zij zijn het die in jou iets aan weten te raken waardoor jij uit balans raakt. De makkelijkste manier is om die ander de schuld te geven van het feit dat jij je zo naar voelt. En dààr ligt je keuzemoment! Ga je wijzen en het opblazen of duik je bij jezelf naar binnen?

‘Wat werd er aangeraakt in mij waar ik me niet mee wil, kan of durf te verbinden omdat het te pijnlijk is? Wat zit er in mij waardoor ik zoveel moeite heb om het te voelen?’ Vaak zitten daar grote of kleine trauma’s onder van jezelf of uit de familielijnen. Het mooie van de huidige tijd is dat je niet in je rugzak hoeft te graven om alle kluwen te ontrafelen, deze tijd vraagt om het te doorvoelen en het te accepteren. Eerst probeer je bewust de situatie te belichten, eigenlijk als waarnemer. Waar ontstond het onbehaaglijke gevoel, waar voelde je dat en wat maakte dat er boosheid of verdriet ontstond?  Als je de huidige pijnpunten helder hebt en er voelend mee kunt zijn, kun je kijken wat er nog meer verbonden zit met deze ervaring. Je zult merken dat datzelfde pijnpunt, dus dezelfde manier van reageren op een situatie, verweven zit in heel veel andere situatie’s en gebeurtenissen. Met de daarbij behorende vraag “Wat mocht ik daaraan ont-wikkelen en is dat gelukt?”

Je zou het je voor kunnen stellen dat je door het leven gaat met allerlei haakjes aan je lichaam en je loopt door een ‘wollig’ landschap waardoor er een heleboel losse schapenwol aan je haakjes blijft hangen. Op het moment dat je met die haakjes van oude pijnen aan het werk gaat en die haakjes verdwijnen kun je met een gerust hart door dat wollige landschap lopen omdat er, op een uitzondering na praktisch niets meer aanhaakt. Door gebeurtenissen die ingrijpen waardoor jij van slag raakt, te overpeizen en te doorvoelen zul je er vaak achter komen dat jij reageert omdat er in jou nog het een en ander uitgewerkt mag worden. Hoe meer je uitgewerkt hebt, hoe rustiger je innerlijk wordt omdat er zoveel triggers weg zijn.

Dat kan met zoveel oud zeer te maken hebben. Denk daarbij o.a. onzekerheid, faalangst, jaloezie, ergenis, boosheid, verslavingen, aanbidding, jezelf opdringen, afwijzing, misbruik, geweld, uiterlijk vertoon, een passend masker opzetten, pleasen, liefdeloosheid, onverzadigbaar zijn, etc, etc. En zolang je de ander dader maakt van de pijn die er in jou aangeraakt wordt, zal die pijn je blijven achtervolgen. De irritatie die je richting de ander voelt en de uiting daarvan zal je een tijdelijke opluchting geven maar uiteindelijk zal deze ervaring op een ander moment in een andere cadeauverpakking met een andere kleur strik eromheen gewoon weer voor je weggelegd worden. Totdat je bedenkt wat jij mag ont-wikkelen aan deze ervaringen. Wat mag er in jou gezien worden, welke laag dek jij nog af?

Schaduwwerk is ont-wikkelen, het licht laten schijnen op onbelichte zaken waardoor je kunt openen en groeien om steeds meer de stralende versie van jezelf te mogen zijn……Ik ken overigens niemand waarbij dat moeiteloos gegaan is…