Bloemen-, kruiden-, fruittuin en voedselbos.

Op het landgoed in Hoogerheide van mijn dochter en haar partner hebben we, sinds ik gestopt ben met de bloemenpluktuin in 2022 een bloemen-, kruiden- en moestuin gecreëerd. Dat wordt dit jaar uitgebreid met een voedselbos en een appel en peren boomgaard. Er is dus heel veel activiteit.

De bloemen worden gebruikt door de insecten en om van te genieten in het veld of in de vaas. . Ook worden de bloemen en de kruiden gebruikt voor het maken van huidolie, medicinale olie, zalfjes,  tincturen en theetjes. Het is echt een feest om die te kunnen maken van eigen oogst, zodat je het hele proces van begin tot het einde mee krijgt. Het komende jaar wordt de diversiteit uitgebreid omdat er nog zoveel mooie werkzame bloemen en kruiden zijn. En dat komt goed uit want het laagliggende perceel van 2 ha wordt verruild naar een hoger naastliggend perceel wat maakt dat het een prachtig geheel gaat worden.

De nieuwe moestuin gaat ongeveer 500 m2 bevatten en wordt in een cirkel aangelegd met daaromheen de bloementuin. Verder gaan we de komende maanden op het nieuwe perceel een houtwal overlopend in een voedselbos en een boomgaard met 500 biologische appel- en perenbomen aanplanten. Die fruitbomen hebben we afgelopen zomer bij een bio fruitteler op mogen halen omdat ze anders vernietigd zouden worden dus we hebben ‘goud’ in de tuin 😉  Het vraagt de komende maanden dus nog heel veel plantwerk maar met het oog op zelfvoorzienend en een toekomst bouwen voor de kleinkinderen is het een zegen om dat te kunnen doen.

Afgelopen zomer heb ik veel groente gedroogd en geweckt en ben ik nu weer begonnen met fermenteren. Deze oude bewaarmethode gaat ons zeker met een rijke oogst uit de moestuin van een mooie voedzame wintervoorraad voorzien en kost gedurende de verwerking geen stroom. Het vraagt nog wat creativiteit en expirimenteren maar dat maakt het ook leuk. Een grote moestuin vraagt niet alleen planttijd maar ook oogst- en verwerkingstijd en het is inspirerend om dat op verschillende manieren te kunnen doen. En zo blijven we lekker bezig! Een mooie balans tussen hoofd en handen.

Wordt vervolgd….zodra ik wat leuke foto’s heb zal ik ze plaatsen.

 

Wil je weten waarom de magisch mooie biologisch dynamische bloementuin op tuinderij ‘de Kromme Lepel’ er niet meer is?   Dat lees je hier