De heilige nachten: een tijd van bezinnen

De twaalf heilige nachten, zo worden de twaalf nachten genoemd die volgen op de kerstnacht tot aan Driekoningen. De eerste nacht is de nacht van eerste naar tweede kerstdag. De laatste nacht is de nacht van 5 naar 6 januari.

21 December komt de zon op zijn laagste punt en beleven we de kortste dag en de langste nacht van het jaar. Drie dagen lang blijft de zon (schijnbaar) op dit laagste punt staan, daarna – op 24 december begint hij weer te klimmen en gaan de dagen lengen. Als de zon na de diepste onderdompeling dan weer aan zijn klimtocht begint, kan met de bevrijding en verlossing van de natuur ook de menselijke ziel hele bijzondere ervaringen hebben.’

In deze stilte dagen zijn de aardekrachten naar binnen gericht waardoor de krachten uit het universum zich beter met ons kunnen verbinden. Er wordt gezegd dat in deze periode de sluier tussen hemel en aarde het dunst is. Dit voedt de gedachte dat gedurende de Twaalf nachten de verbinding van onze aardse wereld met de geestelijk wereld het meest intens is. En dat als je je hiervan bewust bent, je dat zelf ook kunt ervaren.

Deze periode maakt een innerlijke verdieping en geestelijke groei mogelijk.

Zo kunnen de twaalf heilige Nachten jaarlijks een periode van bezinning (verleden) en bezieling (toekomst) voor je worden. Je kunt de ‘tijd van de heilige nachten’ ingaan met een persoonlijke vraag, een ‘levensvraag’ waarmee je worstelt, of een vraag ‘aan de toekomst’. Veelal zijn de nachten tot het nieuwe jaar gericht op het verleden en vanaf 1 januari gericht op de toekomst.  Je kunt deze periode bewust beleven door aandacht te geven aan je dromen en aan inspiraties die in je hart voelbaar kunnen worden. Het vraagt innerlijke verstilling om deze zachte bewegingen in je hart en je ziel waar te kunnen nemen.

Zorg dat je in de aanloop van het slapen gaan innerlijk verstild. Zet de tv en je mobiel tijdig uit, brandt een kaars, luister even naar “zachtaardige” muziek en wees stil. Op deze manier zul je ook ontvankelijker de nacht in gaan.

Noteer na het wakker worden de stemming waarin je ontwaakte en de beelden, dromen of gevoelens. Schrijf ze gelijk op omdat je ze anders écht vergeet zodra je opstaat.

Oefening baart kunst; je mag leren ontwaken voor subtiele giften tijdens de nacht en in deze heilige nachten komt die verbinding makkelijker tot stand. Ben dankbaar als de nacht of je intuïtie gedurende de dag je helderheid heeft gebracht.

Wens ik jullie allen 12 heldere Heilige Nachten, hele fijne Kerstdagen met voeding op fysiek en geestelijk niveau en een gezond en liefdevol 2020 toe.

Liefs Marga