Oktober heeft zijn intrede gedaan en de herfst is duidelijk voelbaar en zichtbaar in de natuur. De sapstromen stoppen en het leven trekt zich terug, de zaden liggen klaar in afwachting van toename licht en stijging van bodemtemperatuur om weer te kunnen ontluiken in het voorjaar. Niet ieder zaadje is geschikt voor het voortbrengen van nieuw leven. Net als in de mens is het de bedoeling om ons terug te trekken in het najaar, onze oogst te bekijken van het afgelopen seizoen en te doorvoelen of alles nog steeds goed genoeg voelt om mee te nemen of dat er hier en daar gesnoeid mag worden om weer tot een nieuwe bloei te kunnen komen in het voorjaar. Je hebt de herfst om te ervaren en in de winter mogen de plannen voor het nieuwe ontstaan, waar wil ik mijn aandacht aan geven, wat mag er ontluiken?

Zo gaat de overdenking ook deze winter weer met de pluktuin. De bloemenzaden zijn geoogst, zij staan te drogen op de zolder, er wordt bekeken wat anders mag én kan en hoe er opnieuw vorm gegeven kan worden aan de bloementuin. Alle zaden moeten ‘geschoond’ worden wat een mooi werkje voor de lange winteravonden is en dan bekijken welke nieuwe zaden er nog besteld mogen worden. Dat is het plezier voorafgaande aan het aardse werk. Ook mijn innerlijk leven is onderhevig aan dit ritme der seizoenen en ik hou ervan.

In maart begin ik weer met voorzaaien volgens de BD-maankalender die bepalend is voor een gunstig zaaimoment, in april en mei gebeurd dat nogmaals en in juni worden nog wat bloembedden in de volle grond gezaaid.
Na ijsheiligen ( dinsdag 11 t/m vrijdag 14 mei 2021) kunnen de eerste opgekweekte plantjes de volle grond in. Afgelopen jaar werden we verrast door vorst na ijsheiligen en daar knappen die jonge plantjes niet van op. Vervolgens hebben ze het flink te verduren gehad deze zomer; 15 dagen hittegolf en 2 fikse zomerstormen. Toch bleven er nieuwe knoppen vormen en pluk ik nu nog steeds mooie boeketjes, ze hebben ook dit jaar weer echt hun best gedaan! En ook dit jaar weer de bevestiging dat bloemen ook prima zonder kunstmatige middelen, ingrijpen en gifstoffen geteeld kunnen worden. Peet heeft overigens het nieuwe plekje voor volgend seizoen al verklapt; in de uiterste hoek achter de heg, het meest stille plekje op het bedrijf. Heerlijk om naar uit te kijken.

Zo’n plukseizoen is mooi in beweging; in het voorjaar zit ik uren alleen op het veld om alle plantjes stuk voor stuk uit te planten, vervolgens ben ik druk met (on)kruid wieden, richt ik alles in voor de plukkers en deel ik veld en bloemen om in oktober het veld weer even voor mij alleen te hebben om het weer in alle rust los te laten. Dat proces duurt altijd nog een paar weken, gewoon omdat ik er zo naar verlang om één te zijn met de natuur en alle wezens die daar zijn. Bovendien was het een ware krachtplek tijdens alle chaos in de wereld om ons heen, het heeft me mooi resonerend op de aardefrequentie in een hoge trilling gebracht en aangezien vanuit dáár de verandering gaat komen onderhoud ik die frequentie maar wat graag. Velen die geweest zijn het afgelopen seizoen zullen het bewust of onbewust ervaren hebben.

Grote dank aan alle bloemenplukkers van het afgelopen seizoen, ik hoop dat jullie er net zo van genoten hebben als ik! Dankzij jullie kan de pluktuin op deze wijze voortbestaan. Dank voor alle inspirerende en liefdevolle gesprekken die spontaan op het veld ontstaan zijn en die buiten die enorme bloemenpracht, dat prachtige krachtige stukje Aarde tot een klein stukje hemel op Aarde hebben gemaakt dit seizoen.

Graag tot volgend jaar!

Zorg goed voor jezelf, zowel mentaal als fysiek, we zullen het hard nodig hebben de komende 3 maanden. Maar blijf in vertrouwen en houd je lichtje brandend.✨

Hartegroet Marga 💚