De zaadjes die 30 maart j.l. voorgezaaid zijn staan inmiddels in de bloementuin. Op Koningsdag zijn ze tussen de 2-jarige planten gezet om even te wennen aan de buitenlucht. Met direct een flinke klets water op hun bolleke en een stevige wind zijn ze meteen goed ingewijd. Hun plaatsje in de corridor wordt ingenomen door de nieuwe stekplaten die op Koningsdag ingezaaid werden. Die dag was volgens de BD-kalender ook weer een bloemenzaaidag dus die heb ik benut. Er zitten weer keurig 35 verschillende bloemsoorten met een totaal van ± 2000 zaadjes in de zaaiplaten.  Dat zijn er iets meer dan vorige keer omdat er voldoende ruimte op het veld is, ik er wat handiger en makkelijker in word en er de hele dag de tijd voor had. Nu maar weer wachten hoe het opkomt.

Afgelopen maandag zijn de eerste zaailingen geplant. M’n uitgetekende en uitgerekende schema werd ter plekke aangepast. Wat ik bedacht had kreeg ik niet helemaal uitgevoerd. Die zaailingen zijn soms zulke kleine kruimels en ongemerkt heb ik de ruimtes tussen de planten kleiner gemaakt. Bovendien zijn lijnen trekken en met name rechte lijnen trekken niet mijn sterkste kanten. Het zijn “gezellige”  rijen geworden zeg maar 😉 met af en toe een kronkeltje hier en daar. Peet had aangegeven dat het veld 90 meter was maar dat bleken er 100 te zijn waardoor ik achter de 2-jarige ook nog wat extra plantjes kon zetten die hoog worden. Al met al meer ruimte dan gedacht. Gelukkig had ik royaal uitgepakt met de 2e voorzaai op Koningsdag en kan de 3e voorzaai op 25 mei misschien nog wel royaler. Mocht er dan nog plaats over zijn dan zaai ik met het zelf gewonnen zaad van vorig jaar ( zonde om niet te gebruiken!) nog een ‘wildzaaistrook’ in. Die wordt dan door elkaar rechtstreeks ingezaaid en dat wordt dan niet bijgehouden met onkruid wieden.

Maar wat een weelde om al gelijk plantjes in het veld te zetten in vergelijking met vorig jaar. Toen had ik eind april de eerste 2 rijen rechtstreeks in de grond gezaaid wat inhield dat ik weken op mijn knieën heb gezeten om de net ontkiemde zaden uit het onkruid te krijgen. Het onkruid groeide veel sneller dan de bloemen dus dat was een ware nachtmerrie. Dat onkruid ga ik dit jaar uiteraard ook weer tegenkomen maar dan zie ik i.i.g. de plantjes al staan. Dan kan ik daar omheen schoffelen of met de hand weghalen. Het is nu eenmaal zo dat je in een biologisch dynamisch-tuinderij helemaal niets gebruikt tegen het onkruid. Bestrijden doe je door het onkruid te verwijderen met de frees, de rolschoffel, de schoffel of met de hand. Dit is nl. de enige manier om al het leven ( lees de insecten) die daar leven te sparen. Zij zijn overigens zeer noodzakelijk voor de kwaliteit van je bodem. Bodem zonder bodemleven is arme grond en daar zal een kwetsbaar gewas uit voortkomen. Peet heeft zijn focus al vele tientallen jaren op het behoudt van een gezonde vruchtbare bodem liggen dus wat dat betreft ben ik een grote boffer dat hier de bloemenpluktuin weer mag ontstaan! Het dynamische aan een BD- bedrijf is buiten het feit dat ze biologisch werken, er helemaal niets bestreden en met kunstmest bemest wordt, er andere normen voor het dierenwelzijn gehanteerd worden, er gewerkt wordt volgens de BD-zaaikalender en er gebruik gemaakt wordt van preparaten om de kosmische werking in de aarde te versterken. De zaaikalender geeft aan wanneer er volgens de maanstand het beste gezaaid kan worden voor wortel-, blad- en bloem/vrucht- gewassen waardoor het gewas zich het best kan ontwikkelen.

De 2-jarige planten doen het goed, alleen de Duizendschoon is erg aan het overdrijven. Die heb ik vorig jaar zo ongeveer de grond uit zitten kijken en zo vaak naar de o-zo-gehoopte bloemetjes zitten turen dat die nu aan mijn verlangen gehoor heeft gegeven, een beetje vroeg dat dan weer wel…….de in juni verwachte bloemetjes laten zich nu al zien en de eerste staan nu thuis in een vaasje te pronken ;-). Nog te weinig om de pluktuin ervoor open te stellen maar die bloemetjes maken je wel vrolijk.

Ik hou jullie op de hoogte over het verloop en van de te verwachten openstelling. Het eerste houten bankje is al op marktplaats gescoord dus we kunnen zitten hoor!

Zonnige groet,  Marga