Uiteraard heb ik het dan over die hele fijne bloemenpluktuin van Heel-fijn bij BD-tuinderij De Kromme Lepel. Het bijzondere aan die tuinderij is dat het een biologisch-dynamisch bedrijf is. Dat houdt in dat alles gericht is op het verzorgen en ondersteunen van het bodemleven omdat dat aan de basis staat van gezonde en sterke gewassen. Vergelijkbaar met de darmflora van de mens, denk aan de gevleugelde uitspraak ‘gezondheid huist in de darmen’ en daar zit natuurlijk het grote raakvlak met mijn werkzaamheden als Natuurvoedingskundige.

Als je de bodem voedt middels bodembedekking waardoor alle noodzakelijke wormen, andere kruipende insecten, schimmels en bacteriën kunnen overleven en er weer voor kunnen zorgen dat plantenresten omgezet worden in compost ontstaat er een vruchtbare bodem waarop gewassen in eigen tempo, op eigen kracht kunnen groeien. Daarbij gebruikt De Kromme Lepel geen dierlijke mest maar wordt bijna de helft van de percelen ingezaaid met groenbemesters waardoor de grond en bodemleven gevoed wordt, bedekt blijft en niet uitgeput raakt. Logischerwijs wordt er in geen enkele vorm gebruik gemaakt van kunstmatige meststoffen omdat die juist de bodem uit balans brengen. Alles is gericht op opbouw, voeden, versterken en balans behouden in plaats van afbraak, wederom in de breedste zin van het woord te vergelijken met de gezondheid van de mens! In de hele bedrijfsfilosofie wordt er vanuit gegaan dat je deel van een groter geheel bent waardoor waarnemen en verbinden tot kunst verheven wordt. Tevens worden de zaaimomenten afgestemd op de maanfases waardoor optimale krachten werkzaam zijn voor specifiek blad-,bloem- en vruchtgewassen.
Je zult begrijpen dat ingrijpen met bestrijdingsmiddelen dan ook haaks staat op het beschermen van je bodemleven en dat iets dergelijks dan ook niet op een BD-tuinderij voorkomt.

Op De Kromme Lepel wordt door Peet en Elza al 20 jaar op die manier naar de bodem gekeken en gewassen geteeld. Dat deze manier van telen heel veel flexibiliteit en incasseringsvermogen vraagt moge duidelijk zijn!
En ik mag gewoon een stukje van die vruchtbare aarde verzorgen door er bloemen op te telen. Peet, Elza en ik delen de liefde voor de aarde en al het leven wat daaruit voortkomt en wat voel ik me daardoor rijk!

Alle bloemen in de pluktuin zijn afkomstig uit biologische of biologisch-dynamische zaden, deels aangekocht en deels door mijzelf geoogst in de voorgaande jaren omdat we alleen gebruik maken van zaadvaste rassen. Het blijft spannend om voor te zaaien, een planning te maken waar het moet komen te staan, het uit te planten ( jawel plantje voor plantje) en steeds mijn rondje te doen tijdens het (on)kruid wieden om te kijken of het gewas aanslaat.

Tijdens het werken op het land ervaar ik de wonderen der natuur, waardoor zelfs het geluid van de auto’s op de A4 verstomd.  Al die levende beestjes in de bodem die vaak verrassend mooie kleuren hebben, dan de vorming van nieuwe blaadjes en de strekking van de plant met uiteindelijk de bloemknoppen die ontluiken en aansluitend de explosie van allerlei soorten bijen, hommels, vlinders, ander vliegend spul, de vogels en af en toe bezoek van broer konijn, de haas en meneer mol. Maar misschien is het meest bijzondere wel dat je de positieve energie zo duidelijk kunt ervaren. Niet voor niets dat eigenlijk iedereen zegt dat het zo’n fijne plek is waar je intens kunt genieten en dat ieder kind blij wordt om rond te lopen over het bloemenveld zonder nou echt te kunnen duiden waardoor het komt. Het is de energie van goed verzorgde aarde, bloeiende bloemen en de aanwezigheid van alle wezens en natuurwezens, voel je omhuld en geniet ervan!

Parkeren kun je op het erf van de tuinderij. Alle benodigdheden voor jullie om te plukken staan klaar op het veld. Er staan 2 tafels om je boeket te kunnen binden en een gezellig zitje onder schaduwdoek om even na te praten en na te genieten. Ook vind je daar de brievenbuskassa waar je je bijdrage van het boeket in kunt deponeren. Zoals ook voorgaande jaren blijft mijn vertrouwen in de mens bestaan en ga ik van jullie eerlijkheid uit.

Ik hoop dat jullie het, net als ik, enorm kunnen waarderen dat we met z’n allen te gast mogen zijn op tuinderij De Kromme Lepel. Het is niet zomaar een plekje; het is een bijzonder plekje!

Hopelijk tot binnenkort.
Liefs Marga