De biologisch-dynamische zaaikalender gaf aan dat zaterdag 20 maart en zondag 21 maart perfecte zaaidagen waren voor bloemgewassen. Deze kalender houdt rekening met de maanfases en geeft de meest gunstige momenten weer voor het zaaien van de diverse gewassen maar ook voor schoonheid, gezondheid en huis en tuinklussen. De maan heeft grote invloed op het aardse gebeuren en daar maken we dan ook dankbaar gebruik van. Dus afgelopen zaterdag heb ik me op de tuinderij geïnstalleerd met alle zelf geoogste en inmiddels geschoonde zaden en een aantal nieuwe zaden die ik nog besteld had. De verleiding was groot om het assortiment nog uitgebreider te maken en als je dan eenmaal gaat neuzen naar al die prachtige bloemen schaf je toch ook weer een hoop nieuws aan. Al met al zullen er in totaal dus 50 verschillende bloemsoorten staan. Ja…overdrijven is ook een kunst.

Al die verschillende zaden moeten wel eerst voorgezaaaid worden. Dus afgelopen zaterdag ben ik begonnen om de eerste 41 soorten in 41 bakken uit te zetten. Ik had alles al keurig op papier uitgewerkt en een groot deel van de bakken al gevuld met potgrond en vochtig gemaakt. Het kon maar klaar staan en dat was goed want ik heb echt de hele dag nodig gehad om  het voor elkaar te krijgen. Gelukkig kwamen veel bezoekers van de boerderijwinkel nog even kijken en dat maakt zo’n dag ook weer heel erg gezellig. Dat is wat er op het veld ook altijd ontstaat en dat maakt me blij.

Eind april en eind mei wordt dit nogmaals herhaald maar dan met alle 50 soorten. Er zijn gewoon bloemen bij die geen zin hebben om zo vroeg op te moeten starten. Die hebben gewoon meer licht en warmte nodig om hun hoofd boven de grond uit te steken, dus die mogen volgende maand mee aanschuiven. Ondertussen bewerkt Peet het land zodat de plantjes na Ijsheiligen uitgeplant kunnen worden. Tegen die tijd heb ik in grote lijnen wel helder hoe het veld ingedeeld gaat worden. Er worden wel weer wat aanpassingen gedaan door 2 rijen bloemen tegen elkaar aan te zetten zodat ze meer steun aan elkaar hebben, de paden zullen gemaaid worden zodat ze fijn groen bedekt blijven en er zullen op 2 of 3 plaatsen kleine zithoekjes ingericht worden zodat je als plukker gezellig in het veld tussen de bloemen met een vriendin bij kunt kletsen en kunt genieten van je zelf meegenomen theetje of koffietje met lekkers 😉

En de leukste verandering is dat de pluktuin van juli tot oktober van dinsdag t/m zaterdag open is van 9.00 – 17.00 uur. Dus vanaf dit plukseizoen ben je ook ’s morgens al welkom!! Hoe heerlijk is dat! Ik heb er in ieder geval heel erg veel zin in en kijk er enorm naar uit. Het begin is gemaakt.

Hartegroet Marga