Gisteren ( 25 mei) was het volgens de BD-zaaikalender weer een bloemenzaaidag en heb ik het laatste deel van de bloemen voorgezaaid. Al het bestelde zaad opgemaakt dus het worden echt weer heel veel bloemen. Vorig jaar had ik zelf ook nog veel zaad gewonnen en dat zaad heb ik nu weer gebruikt. Met dat wat ik over had ik een wildzaadbed direct in de grond gezaaid. In een emmer al het zaad verzamelt en opgewekt naar buiten, gemeten waar de wildstrook als hekkensluiter van het bloemenperceel moest komen, de paaltjes met draad als herkenning voor de rest van de beplanting gespannen en gaan zaaien los uit de hand. Niet heel slim maar het kon niet anders met zoveel verschillende zaden. Helaas moest ik er halverwege de strook achter komen dat ik weer eens veel te royaal geweest was…..ik voer dat in vrijwel alles door dus ook hier weer. #ooitgaikhetleren:-)# Maar met een grote zak lijnzaad…vlas met blauwe bloemen wel te verstaan, waarvan ik toevallig vorige week thuis uitgeprobeerd had of dat zaad kiemden en de ik meegenomen had naar de tuinderij in het kader van misschien komt het van pas, heb ik de laatste 30 van de 100 meter ingezaaid. Ik ben dus heel erg benieuwd maar als het lukt wordt het mooi.

Verder staan de plantjes van de eerste 2 voorzaaiingen inmiddels in de grond en zijn ook zichtbaar vertrokken. Gelukkig had Peet van De Kromme Lepel de beregening al in orde anders was het niet gelukt,  bovendien maakt de kou dat ze ook wat moeite met de groei hebben. Het geknabbel van de reetjes zorgt ervoor dat er een aantal bloemen gesneuveld zijn. Maar ja ook die reetjes lusten malse topjes, ik kan het ze niet kwalijk nemen.

De 2-jarige bloemen staan inmiddels te pronken. De Duizendschoon is inderdaad wonderschoon en de Muskaatsalie en de Marietteklokjes verwacht ik deze week. Eigenlijk wel een beetje zonde want de pluktuin gaat vanwege de diversiteit pas in juli, heel misschien eind juni open. Dan zijn 3 soorten niets vergeleken bij de 38 soorten die eraan zitten te komen. Gelukkig is er a.s. vrijdag 31 mei de “Tour de Boer” en die tour doet ook De Kromme Lepel aan https://www.facebook.com/Bio-tuinderij-De-Kromme-Lepel-449851665083789/ . Ik ben die dag zelf aan het werk bij De Heulhoeve maar Peet en Elza nemen de honneurs waar zodat de liefhebbers een boeketje kunnen plukken. Tevens staan er op zaterdag bij de huisverkoop op de tuinderij ook boeketjes klaar en kunnen degene die zin hebben in de ochtend zelf komen plukken.

Het voorzaaien, het planten en het onkruidvrij houden gaat zoveel makkelijker dan vorig jaar! Ik was vorig jaar al een gelukkig mens ondanks al het werk…..wat gaat dat deze zomer worden. Als ik er nu bezig ben en de hommels en bijen al weer af en aan zie vliegen op de Duizendschoon dan beloofd het heel wat deze zomer.

Ik hou jullie op de hoogte vanaf wanneer er geplukt kan worden. De pluktuin gaat open van dinsdagmiddag t/m vrijdagmiddag en zaterdag de hele dag. Dus pluktijd genoeg! En op die dagen kun je als je wilt ook je eigen groente oogsten bij Peet en Elza.

Liefs van het bloemenmeisje, Marga