Na een weekje (zomer)vakantie was ik erg benieuwd hoe de bloementuin erbij zou staan. Maar ook de bloemen genieten duidelijk nog van dit mooie najaar. Er is nog steeds zoveel moois te zien en nog zoveel activiteit waar te nemen. De bijen, de hommels en zelfs nog een aantal vlinders gaan nog ijverig hun gang en er blijven maar bloemknoppen ontstaan. Zelfs uit het zaad van de vroege bloeiers komen al weer nieuwe bloemen uit. Het “onkruid” doet overigens ook erg hun best om de bodem te bedekken waardoor de pluktuin meer op een wildernis is gaan lijken. Toch struin ik door de brandnetels heen op zoek naar wat bloemen om mezelf thuis mee te verwennen en geniet van het feit dat het zo’n bijzondere zomer was. Wat heeft die tuin me veel gebracht. Niet op economisch vlak verrijkt maar wel heel veel mooie inzichten over mijzelf gekregen tussen al die prachtige bloemen. En het feit dat ik zo energiek kon blijven met zoveel uren hard werken op mijn knieën met mijn hoofd tussen het onkruid, geeft wel aan dat de energie op het veld écht heel hoog is. Gedragen door de natuurwezens lijkt me hier het meest passend.

Of er volgend jaar weer een bloemenpluktuin komt?  Zoals hij was in ieder geval niet meer. Te groot, te divers, te vol, te vroeg gezaaid, rechtstreeks op het veld ingezaaid en noem maar op. Als hij er weer komt dan gaat het anders. Alle middagen open???, helemaal zelfpluk zodat ik niet altijd aanwezig hoef te zijn??,  voorzaaien in de corridor bij Peet en Elza??, kleiner??, vrijwilligers opzoeken??…….genoeg opties om over te mijmeren. Maar uiteindelijk bepalen de overige werkzaamheden hoeveel tijd er over blijft om deze hobby uit te kunnen blijven oefenen. Mijn vinkje is in ieder geval gezet dus die kan van het  “te wensen lijstje” af. Natuurlijk houd ik jullie op de hoogte, de vraag gaat lekker mee de donkere nachten in tussen Kerst en Drie Koningen en dan zullen de antwoorden wel komen.

Voor nu schuiven we qua aandacht naar binnen. De cursus Biografie is inmiddels gestart, de cursus “Bewust er zijn”  start in november en er staan nog een aantal “Heel-jezelf” workshops ingepland. Genoeg om de innerlijke mens mee te voeden. Uiteraard ben ik er ook voor jou om aan de slag te gaan met lichamelijke en/of mentale klachten. Hopelijk mag ik jullie begroeten op een van die prachtige cursussen, workshops of 1 op 1, dit najaar, winter of volgend voorjaar.

Dank jullie wel voor alle mooie gesprekken die spontaan op het veld ontstaan zijn en jullie liefde en bewondering voor al het moois dat in de bloemenpluktuin te zien was.

Liefs Marga